Onrust onder verpleegkundigen wetsvoorstel BIG wet

Er is veel onrust bij verpleegkundigen naar aanleiding van het wetsvoorstel dat een onderscheid maakt tussen verpleegkundigen met een hbo opleiding en verpleegkundigen met een mbo opleiding. Bepaalde zorgtaken die momenteel door verpleegkundigen met een mbo opleiding worden uitgevoerd zouden door hen niet meer uitgevoerd mogen worden.

Veel verpleegkundigen voeren dezelfde taken uit, ook als het gaat om complexe zorg. De opleidingsachtergrond kwam hierbij tot nu toe vaak niet ter sprake. Mogelijk gaat hier binnenkort verandering in komen. Hierdoor kunnen verpleegkundigen veel ervaring onder een jonge verpleegkundige komen te staan die zijn of haar opleiding pas net heeft afgerond.

Dat zou in het nieuwe wetsvoorstel BIG II staan. Een verpleegkundige met een hbo achtergrond wordt volgens dit wetsvoorstel een ‘regieverpleegkundige’. Een verpleegkundige met een mbo achtergrond blijft een ‘gewone verpleegkundige’.

Verpleegkundigen die inmiddels jarenlange ervaring hebben, zijn bang dat ze door de nieuwe wet niet meer als volwaardig meetellen terwijl ze altijd wel volwaardig mee hebben kunnen draaien.

Reactie van de minister

Volgens minister Bruins van Medische Zorg hoeft het onderscheid tussen verpleegkundigen op basis van hun opleiding helemaal niet wettelijk geregeld te worden. De minister geeft aan dat het huidige wetsvoorstel een wens was van de beroepsgroep Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Zij zouden juist op de wet hebben aangedrongen bij de minister die er zelf al enige twijfels bij had.

De betrokken partijen gaan opnieuw rond de tafel om te kijken met welke aanpassingen de onrust onder verpleegkundigen weggenomen kan worden.